Loes Suerink, Spechtlaan 29

6865 BA  DOORWERTH NL

T  +31(0)263392767

M +31(0)641220720

E-mail: info@vertaalbureau-idemdito.nl

interview

Loes Suerink was als klein meisje al gek op Frankrijk, gaf Franse bijles op de middelbare school, ontving als 17 jarige een boek van de Franse ambassade voor het beste eindexamen VWO Frans, trouwde als jong volwassene in een Franse familie, liet een halve Française het levenslicht zien, heeft een tweede huis in Frankrijk aan de bron van de Maas: kortom, van jongs af aan een passie voor alles wat Frans is!

 

Als je haar vraagt wat ze doet in het dagelijks leven, luidt het antwoord:

 

“Ik houd mij bezig met slagleggen op slip-on. Slagleggen op slip-on bleek een van de praktijkvakken van een kappersdiploma. De kapster in kwestie wilde haar droom gaan waarmaken: een kapsalon openen in Parijs.  Daarvoor had ze een beëdigde vertaling Frans van haar diploma nodig, bestemd voor de Franse autoriteiten.

 

En zo kwam ze bij terecht Vertaalbureau Idem Dito. Ik vertaal juridische stukken als testamenten, verklaringen van erfrecht, vonnissen en diploma’s. Daarnaast doe ik advieswerk en geef presentaties voor collega’s.

 

Meestal heb ik te maken met de vertaling van juridische termen als: reeds nu voor alsdan, in en buiten rechte, aard- en nagelvast.

 

“Slagleggen op slip-on” was een lastige, en leverde een hele zoektocht op. Als vertaler kun je soms dagen bezig zijn met het raadplegen van diverse bronnen op zoek naar een enkel woord. Meestal met het gewenste resultaat, gelukkig.

In dit geval: « Réaliser une coiffure crantée sur tête d’apprentissage ».

 

De beëdigde vertaling is een kunstwerkje geworden:

  • geprint op speciaal papier
  • voorzien van stempels
  • handtekeningen
  • parafen
  • een zogenaamde verklaring van de vertaler
  • en een apostille

 

Geheel zoals Franse instanties het graag zien. Kortom, de vergunning werd zonder slag of stoot verleend en mijn opdrachtgeefster mailde me kort daarop: “Dank voor de vertaling, het ziet er weer geweldig uit! Ik heb mijn salon al geopend, ik had afgelopen zaterdag de opening :)”

 

Dat is waar ik het voor doe: bezig zijn met de Franse taal en tegelijkertijd mensen een stapje vooruit helpen.

Soms betekent het zelfs dat ze hun droom kunnen waarmaken!"

 

 

 

 

Loes Suerink, Spechtlaan 29

6865 BA  DOORWERTH NL

T  +31(0)263392767

M +31(0)641220720

E-mail: info@vertaalbureau-idemdito.nl